Шипките- ползи и лечение
Ценим ли
даровете на Природата?
Възползваме
ли се от тях или не забелязваме тези малки красиви червени плодчета, които са в
изобилие около нас?
Винаги,
когато имате възможност да си наберете плодове от шипка направо от
храстчетата, възползвайте се. Най-високо е съдържанието на витамин С в началото
на пълната зрялост на плодовете - когато те са яркочервени и твърди.
Хилядолетия
назад във времето хората са използвали шипки за лечение. Шипки се използвали за
лечение на авитаминози, язва, гастрит, колит и чернодробни заболявания. Плодовете на шипката са се използвали като
средство, подобряващо храносмилането и против появата на глисти, срещу атеросклероза, бъбречни заболявания и неврастения. В народната медицина плодовете от шипка се ценят заради високото им
съдържание на витамини и способността им да укрепва имунната система. Шипките са буквално бомба от полезни вещества.
Имат голямо съдържание на витамин С, в резултат на което плодчетата
подобряват окислително-редукционните процеси в клетките и пропускливостта на
капилярите. Допълнителен плюс е тяхното диуретично действие. Доказано е, че в
100 г плод от шипка се съдържат около 2 г витамин С - с 30-40 пъти
повече, отколкото в червените домати и лимони и около 300 пъти в сравнение с ябълки.
В плодчетата
на шипките се съдържа ценен комплекс от естествен витамин А (около 5-7 мг%) и незаменими мастни
киселини (Омега-3 и Омега-6), в комбинация с мощни
антиоксиданти-флавоноиди и витамин Е, важни за здравината и красотата на
кожата.
В шипките
откриваме още витамините Р, В1 (около 430 мг%), В2 и К, както и пектин (около 11%), масло (около 2%), органични киселини
(лимонена и ябълчна), захари (предимно захароза, около 2.5%), дъбилни вещества
и минерални соли (около 3.25%), най-вече калиеви (около 512 мг%), калциеви
(около 50 мг%), фосфорни (около 54 мг%), натриеви (около 47 мг%) и магнезиеви
(около 122 мг%) соли. По съдържание на минерални соли шипката превъзхожда много
плодове и зеленчуци.
Най-добрият
начин да използвате шипките и да не разрушите високото съдържание на витамин С
с висока температура и светлина е студен извлек.
Вечер в
стъклен буркан от компот, предварително обвит с хартия се слага една шепа
начукани в хаванче плодове от шипка, долива се с вода ( естествено не хлорирана от чешмата ) и се
покрива с памучно парче. На следващата сутрин витаминозната течност е станала
приятно оцветена и леко кисела.Прецежда се.
Готова е за консумация.
Аз лично я добавям към смутито. Може да
добавите и лъжичка мед и да я изпиете така. Имровизирайте. Важното е да пиете с
наслада!
Отново се
долива вода. Ползвам шипките, докато се оцветява водата. След 3- 4 дни
обикновено сменям шипките с нови.
Наздраве!
Зоя Чакърова
Няма коментари:
Публикуване на коментар